Ağırlık Antrenmanı Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Bu yazımızda spora yeni başlayanların akıllarında büyük bir yer kaplayan “Ağırlık Antrenmanı Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?” sorusuna cevap vereceğiz. Makalenin giriş kısmını  daha fazla uzatmadan konuya başlayalım.

Antrenman Öncesi Beslenmenin Önemi Neden Büyük?

Antrenman öncesi beslenmenin üzerine konuşmadan önce bu yazıyı oldukça dikkatli bir şekilde okumanızın gerektiğinin altını çiziyorum. Spor esnasında yapılan egzersizler oldukça zorlu bir süre. Süre olarak uzun ya da kısa antrenmanların olmasından bağımsız olarak bütün antrenmanların zorlu olmasının nedeni vücudunuzda ortaya çıkan hasar ve hasara bağlı katabolizma sürecinin oluşması. Bu olaylar;

  • Kalori açığının ortaya çıkması buna bağlı olarak kan şekerinin düşmesine,
  • Kasların egzersiz sonrası hasar almasına,
  • Terlemenin sonucunda gelen sıvı ve mineral kaybına,

Neden olur. Yaşanan bu olaylardaki etkiyi en aza indirmek için antrenman öncesi beslenme oldukça önemli. Şimdi ise doğru bir şekilde yapılan antrenman öncesi beslenmeyi ele alalım.

  • Antrenman boyunca enerjiniz dengede durur.
  • Enerjinin dengede olması sonucunda performansınız artar.
  • Katabolizma en aza iner.
  • Antrenman sonrası anabolizma sürecine hazır hale gelirsiniz.

Antrenman öncesi beslenmenin öneminin ne kadar yüksek olduğunu yukarıda ki açıklamalar ile anlamışsınızdır. Şimdi konun derinliklerine inelim. Dünya genelinde yapılan araştırmaların yukarıda ki maddeler hakkında düşüncelerin neler olduğunu teker teker inceleyelim.

agirlik-antrenman-oncesi-beslenme-nasil-olmali-1

  • Araştırma 1: Antrenman öncesi beslenen sporcular ve beslenmeyen sporcuları ele alan bu karşılaştırma toplamda on hafta sürüyor ve on dokuz düzenli egzersiz yapmayan katılımcı inceleme altına alınıyor. Araştırma sürecinde ilk denek grubu antrenman öncesi ve sonrası on dört gram casein, altı gram aminoasit tüketirken ikinci grup ise antrenman sonrası basit şeker tüketmiş.

Bir haftada dört gün, Günde üçer set altı – sekiz tekrardan olmak üzere %85 – 90 yoğunluklu egzersiz uygulayan katılımcıların araştırma sonucunda kas güçler, Yağsız kas kütlesi, IFG-1, IGF-1 mRNA düzeyleri ölçüm altına alınmış.

Elde edilen düzenli ölçümlerin sonucunda egzersiz öncesi ve sonrasında protein tüketimi yapan deneklerin basit şeker olarak karbonhidrat tüketimi yapılan katılımcılara göre çok daha fazla kas kütlesi, Güçlerin geliştiği ve anabolizmanın yer aldığı görülmüş.

Antrenman Öncesi Beslenme konumuzun ilk bölümünü burada sonlandırıyoruz. İkinci bölümü yakın bir zamanda sizlerle paylaşarak araştırmalarda kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir