Şok Diyetler Sağlıklı mı?

Bireyin yaşam şartları, Sağlık problemleri beraberinde gelen özel beklentileri ideal kilonuza ulaşmanız sizi zorlayacaktır. Bu durumda yaşamış olduğunuz gerilim ise anlık olarak verilen kararlara ve ani değişim ihtiyacı hissetmenize neden oluyor. Bu olaylardan sonra anlık olarak değişim hayalleri ile birçok insanları şok diyet yapmalarına zorlayacaktır.

Şok Diyet Tam Olarak Nedir?

Şok diyet kavramı son yıllarda karşımıza çıkan ve ani kilo vermek amacı ile kullanımı yapılan diyet programlarını niteleyen bir tanımlama diyebiliriz. Genel olarak aşırı kalori kısıtlamasına dayatılan ve ticari kaygılar göz önüne alınarak bu diyetler belirli bir konsepte sahip. Ortaya çıkan bu konsepti tanımak ve uzak durmanızı sağlamak adına genel olarak şok diyetleri hakkında birkaç ipucunu sizlerle paylaşıyorum.

  • İlgi çekici isimlere sahiptir. Yoğurt Diyeti, Yulaf Diyeti gibi.
  • Etkili vaatlerde bulunur.
  • Oldukça kısa süreli diyetlerdir. Bireyde yaşam tarzı oluşturmayı amaçlayamazlar.

Kilo verme sürecinde öncelikli olarak hedefinizin yaşam tarz oluşturmanızın olduğunuzu aklınızdan unutmayın. Bu sizi doğru bir kiloda ve sağlıklı kalmanız için gereken bir özelliktir.

  • Oldukça düşük kalorili yani 600 ile 800 kalori arası diyetler size hiçbir şey tüketmenize izin vermez.
  • Vücudunuzdaki sıvıyı atmanız için gereğinden hızlı kilo verme etkisi yaratmak adına yoğun yuz kısıtlaması aynı zamanda diüretik besinleri kullanacaktır.

planning-your-weight-loss-diet-2[1]

Zararları Nedir?

Bu tarz diyetler çoğunlukla bireyde eksik beslenmeye yol açar. Bu diyetlerde oldukça az kalori alımı gerçekleşir ki vücudunuz hayatta kalma moduna girerek katabolizma durumu gerçekleşecektir. Katabolizmanın size yarattığı etki kaslarınızın yavaş yavaş parçalanması neden olacaktır.

Bağışıklık Sisteminiz Zayıflayacaktır

Yukarıda yer alan konular dışında besin maddelerin yetersiz alımı sonucunda kortizol hormonu ile gerçekleşecektir. Bağışıklık sisteminin baskılanması sonucunda hastalıklar ortaya çıkacaktır bu nedenle enfeksiyonlar ile baş başa kalabilirsiniz.

Kemik Yoğunluğunuz Hızla Azalır

Diyet sürecinde alınan eksik besinler ile beraberinde kalsiyum, fosfor dengesinin de bozulması ve uzun vadede salınımı yapılan kortizol hormonunun kemik yapımının sekteye uğramasına bağlı olaraktan keminlik yoğunluğu günden güne azalacaktır. Etkenler sizi ani olarak etkilemese bile yaşlanma döneminizde hızlı bir şekilde kemik erimesi ve kamburluk gibi rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır.

Yazımızın ilk bölümünü bu şekilde tamamlıyoruz. Serinin devamı en kıs aşurede gerçekleşecektir.

Kaynak: beslenmerehberim.net

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir